· 

MURALLES DE BARCINO AMB ENRIC CALPENA

Una història de Barcelona a través de les seves muralles amb Enric Calpena.

 

Aprofitant els darrers espeternecs de la temporada baixa, el mes de març arriba carregat d’activitats formatives per als membres de l’Aguicat. I no podia haver començat de millor manera! El dia 1 de març, una cinquantena de guies ens vam reunir al Centre Cívic del Pati Llimona per gaudir de la conferència a càrrec del periodista i divulgador històric Enric Calpena. L’autor de Barcelona, una biografia va començar amb molt bon peu: reivindicant la feina dels guies oficials en un gest de complicitat. Ara diria que se’ns va posar a la butxaca ipso facto, però crec que a la majoria dels presents -si no a tots- ja ens tenia guanyats per la seva trajectòria.

 

En un marc incomparable com és el Pati Llimona -existeixen pocs espais tan adients per aquesta conferència- el presentador d’En guàrdia a Catalunya Ràdio va recórrer la història de la ciutat des de la construcció de la primera muralla romana fins a l’enderrocament de les muralles medievals i l’execució del pla Cerdà. Dues hores i mitja que ens van passar volant, i que ens van deixar algunes preguntes en l’aire com la següent: Com seria la Catalunya actual si els romans no haguessin decidit fortificar la muralla i, per tant, fer de Bàrcino un dels llocs més segurs i atractius de la Mediterrània per viure i comerciar? Com pot una muralla canviar el curs de la història?

 

 

PS. L’Enric Calpena ens recomana que fem un cop d’ull a la recentment publicada tesi La muralla de Barcino, d’Alessandro Ravotto. A més, especifica que ens la recomana no només perquè en Ravotto està casat amb la seva neboda, sinó perquè és l’estudi més complet que s’ha fet fins ara sobre la fortificació romana.

 

Noemí Ortego

Membre de l'AGUICAT

Escribir comentario

Comentarios: 0