· 

L’AGUICAT ORGANITZA RUTES SOLIDÀRIES PER A LA MARATÓ DE TV3

El passat 20 de desembre de 2020, l’AGUICAT vam participar a la darrera Marató de TV3, dedicada a la lluita contra la Covid-19.

 

Com? Doncs de la manera que millor sabem: fent visites guiades!

 

Entre les 11h del matí i les 5h de la tarda, més de 100 guies associats a l’AGUICAT vam participar com a voluntaris a la Marató des de Barcelona, Lleida, Tarragona, Sant Joan Despí i Canet de Mar, fent unes rutes solidàries de 60 minuts adreçades a tothom qui hi volgués col·laborar/posar el seu granet de sorra.

 

Gràcies al vostre suport hem recaptat més de 3600€ en donatius en un dia! Aquest import s’ha lliurat íntegrament a la Marató de TV3.

 

Per raons de seguretat sanitària, vam optar per realitzar les visites totalment en espais exteriors i en grups reduïts de màxim 10 persones.

 

A Barcelona, els tours es van centrar en la història de les epidèmies a la ciutat comtal. Al llarg dels segles, la capital catalana fou colpejada moltes vegades per epidèmies. Els habitants de la ciutat en patiren greus conseqüències, però cada crisi portà a una forta recuperació.

 

Voleu saber com van ser les visites a Barcelona? A continuació us ho expliquem! Feu-hi un cop d’ull!

Punt de sortida: El Port Olímpic de Barcelona

El públic participant es va d’haver de presentar al punt d’acollida de l’Aguicat al Port Olímpic. Després de realitzar un donatiu per a la Marató, hi havia la trobada amb els guies. Un cop format cada grup, començava la visita.

 

Després d’una breu introducció de la Vila Olímpica i del Poble Nou, el grups iniciaven la ruta pel passeig Marítim cap al barri de la Barceloneta.

 

Es van fer parades en llocs importants relacionats amb la història de les epidèmies a Barcelona des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

 

Penseu que, fins al segle XX, Barcelona ha viscut tot tipus d’epidèmies:

- La pesta negra

La pesta negra de 1348 va matar més del 60% de la població barcelonina d’aleshores.

 

La pesta va assotar la ciutat moltes vegades al llarg del temps, i el 1651 la va tornar a castigar amb especial duresa.

 

La guerra era un fet freqüent i era un dels causants de moltes malalties. A més, com a port de mar, Barcelona estava constantment exposada a malalties infeccioses provinents de terres llunyanes.

 

Al segle XIX la ciutat pateix una gran superpoblació. Continua creixent, cada cop amb més rapidesa a causa de la gran expansió industrial. No obstant això, fins a mitjans del segle XIX Barcelona viu presonera de les seves pròpies muralles medievals, ja que les autoritats centrals fins aleshores no n’havien permès l’enderrocament. 

- La febre groga

Les condicions sanitàries a la Barcelona del segle XIX deixaven molt a desitjar i la malnutrició era un fet molt comú entre les famílies de classe treballadora.

 

No sorprèn que la febre groga del 1821 tingués un impacte terrible sobre la ciutat comtal, matant 9000 dels 150.000 habitants que tenia.

 

També van sovintejar les epidèmies de còlera i tifus durant els segles XIX i XX. 

- La grip espanyola

La Grip espanyola del 1918 va ser una de les pandèmies més mortíferes de la història, tot i no haver sigut la darrera malaltia infecciosa del segle XX en acabar amb la vida d’un percentatge important de la població de Barcelona.

Tractament i cura de les malalties infeccioses al llarg del temps

Fa un segle la ciència mèdica i la tecnologia eren molt menys avançades que avui en dia.

 

La sanitat també era ben diferent del que coneixem avui. Fins a les acaballes del segle XIX, els malalts infecciosos es confinaven en llatzerets, espais essencialment pensats per a la quarantena i no tant per curar els malalts.

 

Entre els segles XVII i XIX n’hi va haver un al Poblenou, no gaire lluny de la Vila Olímpica. Aleshores aquesta zona era plena de llacunes i aiguamolls, força allunyada de Barcelona i escassament poblada. 

L’Hospital del Mar

No va ser fins al segle XX quan Barcelona finalment es va dotar amb el seu primer hospital per a malalties infeccioses.

 

Aquesta institució encara existeix actualment, i en vam visitar l’exterior durant les rutes solidàries del 20 de desembre.

 

Avui en dia és l’Hospital del Mar que tots coneixem, un hospital general i un centre de recerca situat al Passeig Marítim de Barcelona.

 

Al llarg del temps tant l’hospital com el seu entorn han canviat molt. Abans es trobava envoltat d’instal·lacions industrials i molt a prop de les barraques del Somorrostro.

 

El conjunt de l’hospital es va edificar directament al cantó d’un gasòmetre, emplaçat a la platja de la Barceloneta des del 1843.

 

Quina fesomia més diferent tenia la zona en aquella època, comparada amb les vistes tan boniques de la platja i el blau intens de la mar Mediterrània de què vam poder gaudir durant els tours per a la Marató!

 

Tots les visites van finalitzar al barri de la Barceloneta, tradicionalment orientada a activitats marinares i molt industrialitzada durant el segle XIX. Avui les fàbriques han desaparegut i la Barceloneta és un lloc molt agradable, ple de vida, bars de tapes i unes places amb molt encant.

 

Després d’acabar a la plaça Boscà (la plaça del Mercat), molts participants van optar per relaxar-se una mica en una terrassa, socialitzant entre ells i amb les guies i els guies que els acabaven d’acompanyar en aquest passeig entre el passat i el present de Barcelona.

 

T’ha agradat aquesta iniciativa però no hi vas poder participar?

 

Segueix-nos al blog i a les xarxes socials i coneixeràs les noves propostes de l’Aguicat! 

Escribir comentario

Comentarios: 0