MULLANT-NOS PELS REFUGIATS

A títol individual molts de nosaltres feia temps que hi pensàvem, però no sabíem com fer-ho. El tema dels refugiats ens preocupava. Era qüestió de posar-s'hi d'alguna manera. I un bon dia va sorgir la proposta: i si oferim visites guiades solidàries? Posar la nostra feina de guia al servei d'un col.lectiu que ho necessita, com és el dels refugiats.

Han estat uns mesos de planificació i organització de les rutes que faríem, els guies amb qui comptàvem per fer-les, la gestió de les entrades, contactar amb l'ONG Barcelona Human Aid, que es va implicar al màxim des del primer minut i a qui li agraïm moltíssim la feina que fa dia a dia, tant en els camps de refugiats com aquí.

Les visites d'ahir van ser un èxit gràcies a tots vosaltres, que vau venir o ens vau donar el vostre suport. I, com que una imatge val més que mil paraules, no podíem acabar les visites d'altra manera que mullant-nos pels refugiats...

Sílvia Company

Grup de Formació de l'AGUICAT 

 

 

CONEIXER EL CAVA

AGUICAT i el cava

Com a guies de Catalunya tots hem hagut de fer alguna visita a un productor de cava. A cada celler veiem quins passos segueixen tant pel vi com pel cava, i moltes de les explicacions potser ja les sabem perquè són comunes als diferents cellers, però si haguéssim de fer nosaltres mateixos les explicacions potser no sabríem ben bé quin és l'ordre de cadascun dels passos que cal seguir per elaborar vi o cava. 

Tot i que cada celler fa la seva visita, en el viatge d'anada cap al celler ja introduïm el tema perquè els clients tinguin ja una base a la qual agafar-se, i a vegades després de la visita al celler encara ens fan preguntes que són difícils de respondre.

Per tal d'aprendre fil per randa com funciona el procés d'elaboració del cava, aquest hivern vam rebre una classe molt completa sobre el tema per part de la Beatriz Durall, experta en viticultura i enologia. La classe va acabar, per tal de portar els coneixements a la pràctica, amb un tast de 3 caves, com no podia ser d'altra manera. Visca el cava!

MUSEU DEL DISSENY - HUB

L'edifici HUB ens dóna la benvinguda a Barcelona quan hi arribem per la Gran Via de les Corts Catalanes. Amb més o menys afecte se l'anomena "la grapadora", i el 2014 s'hi va inaugurar el Museu del Disseny

Aquest museu encara és desconegut, i potser el fet que el seu entorn estigui en continu procés de canvi no convida massa a visitar-lo. 

Nosaltres vam anar-hi fa unes setmanes per tal que ens n'expliquessin els secrets. Hi tenen emmagatzemades més de 70.000 peces de totes les mides i èpoques. No les tenen totes exposades, però Déu n'hi do!

Encara que es tracti d'un edifici nou, les col·leccions tenen molta història. Comprèn peces provinents dels diferents museus que esmentarem a continuació.

El Museu de les Arts Decoratives es va inagurar el 1932 al Palau de Pedralbes, i s'hi trobaven des de tapissos i mobles medievals fins a disseny industrial.

El Gabinet de les Arts Gràfiques era un petit espai dintre del Poble Espanyol des del 1942. S'hi guardaven des de cartells i embalatges fins a tipografies de lletra o matrius de gravats. 

El Museu de la Ceràmica va ser fundat el 1966, i el 1995 es va unir als altres dos i es van traslladar al Palau de Pedralbes. (Per als que no hagueu visitat mai l'esmentat Palau, us comentem que l'espai no és prou gran per albergar tantes col·leccions).

I, finalment, el Museu Tèxtil i de la Indumentària va ser creat unint les peces de tres petites col·leccions, i es va instal·lar al carrer Montcada de Barcelona. S'hi van poder veure fins al 2008 des d'antics teixits coptes fins a peces ja d'època moderna. L'any 2008 se'n van traslladar els fons al Palau de Pedralbes. En aquest cas, de manera temporal, esperant que l'edifici HUB estigués enllestit per tal d'instal·lar el definitiu Museu del Disseny en aquell nou emplaçament.

 

Imagineu-vos, doncs, poder veure tots aquests museus en quatre pisos plens d'història i de curiositats. És una visita molt interessant on segur que recordareu un munt d'anècdotes de fa un anys. El Museu vol que us ho mireu amb calma, raó per la qual es permet que amb un mateix bitllet s'hi pugui tornar una segona vegada dins dels 6 mesos següents. I si sou dels que us falten idees per sortir de casa els diumenges per la tarda, sapigueu que està obert!

 

Aquí us en deixem algunes fotografies perquè us animeu a visitar-lo! 

CERCLE ARTISTIC DE SANT LLUC

Guies AGUICAT al Cercle Artístic de Sant Lluc

A principis d'aquest any vam organitzar una xerrada pels nostres associats a un indret poc conegut de Barcelona però amb molta història.  

Una bona colla dels membres de l’AGUICAT vam visitar el Cercle Artístic de Sant Lluc que, des de la seva fundació l’any 1893 i a la manera d’altres escoles d’art del món del mateix nom (la tradició diu que Sant Lluc va pintar els retrats de Jesús i de la Mare de Déu), va seguir l’ideari cristià en l’ensenyament de la pràctica artística, per bé que aquest va evolucionar posteriorment cap a un més d’acord amb els temps. Entre els seus fundadors, membres i artistes que hi han anat a dibuixar trobem Antoni Gaudí, Alexandre de Riquer, Josep Llimona i Joan Miró. El modernisme català no es podria entendre sense la tasca del Cercle Artístic de Sant Lluc.

La xerrada va tenir lloc a la preciosa sala biblioteca i cafeteria del renaixentista Palau Mercaders on el Cercle està ubicat actualment. Va ser impartida pel Professor Joan Gil Gregorio, expert en el tema del modernisme i excel·lent coneixedor de la Barcelona romana i medieval. Va ser molt interessant i va suscitar diverses preguntes i intervencions.

 

Seguidament vam poder veure documents antics que proven el nivell i la rellevància d’aquest centre artístic des dels seus orígens.

En acabar la xerrada vam gaudir de la cafeteria, i això va permetre’ns passar una estona informal i distesa per xerrar entre nosaltres i sobretot amb en Joan Gil Gregorio, al que vam literalment abordar amb les nostres preguntes

Us recomanem visitar aquest indret amb tanta història. La seva cafeteria és com una galeria d’art ja que hi podem admirar originals de Miró, Tapies, Puig i Cadafalch o Gaudí. Està a només 5 minuts de la Catedral.

 

Moltes gràcies al Cercle per la seva bona acollida, i als aguicatencs i les aguicatenques per la seva participació!

 

Va ser una experiència molt bona de la qual tots vam gaudir!

 

Beatrice Krayenbühl

Leer más

CLIENTS AMB NECESSITATS ESPECIALS

Guies Aguicat en formació

La temporada baixa ha estat molt ben aprofitada. Alguns dels nostres associats van assistir a una sessió sobre com atendre millor als visitants amb necessitats especials. La Maria-José Anía ens va fer un repàs dels diferents tipus de discapacitat que existeixen i ens va donar un seguit de pautes a tenir en compte a l’hora de treballar amb persones pertanyents a aquest grup. Vam descobrir que són més de les que ens pensem i vam treure temes tan interessants com que no hem de tenir por a parlar dels colors quan parlem amb deficients visuals o de com no cal afalagar els gossos pigall; ells estan treballant. Així mateix, vam parlar de Scandic com a model de cadena d’hotels adaptada a clients amb aquest tipus de necessitats. En definitiva, va ser un primer tast i ens va omplir a tots de ganes de seguir formant-nos en aquest àmbit, sortir de l’aula i aprendre amb una experiència directa, més pràctica, que en les properes setmanes anirem dissenyant.

 

Anna Bahí


Leer más

FREE TOURS

Fa uns dies ens congratulàvem que al Regne Unit, l'Autoritat d'estàndards publicitaris (ASA), advertís les males praxis dels mal anomenats Free Tours: allà, les empreses hauran de deixar clar obligatòriament que la propina és totalment voluntària i també hauran d'explicar que el guia que recull la propina està obligat a pagar l'empresa per cada persona que hi ha al grup.

La nostra alegria no es deu tan sols a la crítica que en fa un òrgan regulador oficial, sinó a com de mica en mica surt a la llum quin és el model de negoci d'aquestes empreses. Des de l'AGUICAT volem aportar una mica més de llum a partir del nostre coneixement del sector i de l'experiència d'alguns associats que han realitzat aquest tipus de visites.

A Catalunya ja fa uns anys que es van establir aquests tipus d'empreses després que la Generalitat liberalitzés la professió de guia en espais públics. Ràpidament van desembarcar les grans multinacionals dels Free Tours fins a arribar a unes 15 empreses avui dia. Aquests poderosos lobbies ja fa temps que es mouen a nivell europeu venent les seves falses grans virtuts per fires de turisme, plataformes d'informació turística, premsa i administracions.

 

El seu creixement sovint s'ha venut intencionadament com:

 

1. Nova economia col·laborativa,

2. Nova forma de guiatge més autèntica i dinàmica, feina per a joves, o com a conseqüència d'uns preus massa alts en productes turístics ja existents.

 

Nosaltres diem: "Ja n'hi ha prou!. Res més lluny de la realitat".

 

Anem punt per punt desmuntant els seus falsos arguments:

 

1. "Nova economia col·laborativa": Aquest model de negoci no és col·laboratiu però si nou, una nova forma d'economia submergida. "Paguem els nostres impostos", diuen les empreses. Bé, algunes empreses sí que en deuen pagar, d'impostos, els que no són evitables. En alguns casos, per no dir en la majoria, els guies estan obligats a donar-se d'alta d'autònoms o falsos autònoms (ja que només treballen per a una empresa a temps complet) i, en molts d'altres, no cotitzen enlloc. Els guies només facturen els seus serveis de pagament. Ara bé, i els serveis que es basen en propines?. El volum de feina i ingressos més important per als guies es basa en els tours gratuïts i aquestes propines no les declaren. Les empreses diuen que no són responsables del que faci un proveïdor extern amb aquests diners. Se'n renten les mans i agafen només el que els interessa de l'economia col·laborativa. A més, llancen cortines de fum dient que només posen en contacte client i proveïdor (ara esteu pensant tots en un portal de lloguer d'apartaments turístics, veritat?). Free: En català ho traduiríem com a "gratuït" i resulta que aquestes visites no en són. Tots sabem que no hi ha res de franc en aquest món i més si hi ha una empresa amb inversors al darrere. Potser seria més indicat però llarg dir feel free to pay what you want ("pagui el que vulgui"). De fet a l'inici de la visita el guia avisa el seu públic que la visita no és gratuïta i que espera ser retribuït amb les propines que li vulguin deixar d'acord amb les seves possibilitats i satisfacció. Possiblement també ens explicarà que ell viu d'això, que com a autònom ha de pagar la quota de la Seguretat Social i que la visita podria estar valorada en uns 20 euros. El que no us explica mai, ja que ho té completament prohibit, és que els guies paguen obligatòriament a l'empresa entre 3 i 5 euros per participant a la seva visita, o un percentatge del total de la recaptació. Això faria lleig de dir, oi? Si algú n'ha estat usuari es preguntarà com sap l'empresa la quantitat de visitants que porta cada guia. Per què, doncs, algú de l'empresa ens col·loca un gomet o ens fan una preciosa foto de grup tot just a l'inici de la visita? Un guia de free tours amb un grup gran pot arribar a recaptar més de 200 o 300 euros en una sola visita gratuïta, fent que quasi tots els seus ingressos siguin lliures d'impostos. Però si el guia treballa per a una empresa nova o amb poc èxit i surt amb 2 persones pot acabar fent una visita de 3 hores per 10 euros o acabar perdent diners. Això potser és encara més trist. D'altra banda, la visita gratuïta serà l'esquer per vendre les altres de pagament a preus com els de la resta de la competència però on els seus guies cobren una misèria. Així doncs, ni gratis ni economia col·laborativa.

 

2. "Donem una alternativa laboral de futur a molt joves preparats": Que hi ha molts joves sobradament preparats ni de broma ho posarem en dubte. Les noves generacions pugen amb força i amb molts coneixements. La crisi actual ha portat a l'atur molts joves i d'altres no tan joves del nostre país molt preparats, com historiadors, historiadors de l'art, filòlegs, geògrafs, arquitectes, etc. Segurament alguns poden tenir vocació de guies però no poden exercir com a tal als recintes on l'habilitació és necessària (BCINs) ja que la Generalitat va decidir deixar de convocar exàmens per a l'obtenció de l'habilitació l'any 2012. Afortunadament, hem aconseguit que això canviï i es tornarà a habilitar nous guies amb un sistema nou que també reforçarà el reciclatge dels guies ja habilitats. Aquestes empreses s'han aprofitat en part d'aquesta situació per trobar mà d'obra barata disposada a tot, fins i tot a treballar gratis per la falta d'alternatives. Estarem tots d'acord que això no és una alternativa laboral de futur sinó la desprofessionalització d'una bonica professió i la destrucció de llocs de treball dignes d'acord amb la nostra preparació, coneixements i idiomes. Aquest camí no és el de la innovació sinó del retrocés a una època en què es treballava per la voluntat per tal de no morir de gana.

 

També podeu llegir als webs d'aquestes empreses: "els nostres guies són experts en la matèria, dinàmics i empàtics". Respecte als seus guies, com ja hem esmentat, hi ha bons professionals, locals que estimen la ciutat, joves dinàmics, doctors universitaris... Desgraciadament, però, també hi han grans actors sense cap mena d'interès ni respecte per la historia ni pel nostre patrimoni, que vénen a fer la temporada d'estiu durant uns mesos i són capaços d'inventar-se les històries més inversemblants per tal de buscar el pur divertiment i la propina. Amb les anècdotes d'aquests tours podriem escriure un altre post i riure tots plegats. Com a turistes que no coneixem el territori és relativament fàcil ser enganyats amb aquestes pràctiques i a aquestes empreses no els importa gaire controlar-ho. Un fet que ens va sorprendre és com una d'aquestes grans empreses realitza el procés de selecció a partir d'una filmació d'un guia en proves. El vídeo s'envia a la central de recursos humans situada a un altre país on el seu personal valora només l'empatia del guia, la gestualitat, etc. sense donar cap importància al contingut. Precisament una de les grans reclamacions de l'AGUICAT és mantenir una habilitació emesa per l'administració que garanteixi precisament els nivells de coneixement dels guies a més de les nostres dots comunicatives. Creiem que aquesta és la manera idònia de garantir que els nostres visitants tinguin una imatge real i no caricaturitzada del nostre país.

 

D'altra banda, també podem escoltar o llegir: "Els nostres tours són millors i les crítiques ho demostren". Si busquem a Trip Advisor i altres webs similars tindrem la falsa sensació que són fantàstics i tot és positiu. Aquestes empreses han basat la seva promoció en aquestes plataformes. No entrarem en les falses crítiques que puguin escriure ells mateixos, pràctica habitual de moltes empreses de tot tipus. Durant la visita s'insisteix que els usuaris deixin les seves crítiques si estan contents amb el servei, i ja se sap que només els satisfets o molt emprenyats perdran el temps a fer una cosa així. És clar que si no estàs satisfet, en aquest cas és tan fàcil com no pagar un cèntim i oblidar-se del temps perdut.

 

"Fem tours autèntics i alternatius per a gent que no pot pagar la visita". Segons ells, un tour amb un guia habilitat és massa car però això no és cert. A casa nostra hi ha moltes empreses que ofereixen visites amb una gran varietat de preus, amb guies professionals i que paguen tots els impostos, tant l'empresa com el guia.

 

Per finalitzar i desmuntar el darrer argument creiem que, per desgràcia, fa gràcia que considerin com a "tour autèntic i alternatiu" un recorregut sobre Modernisme i Gaudí, un tour de tapes i flamenc o un recorregut històric pel Barri Gòtic de Barcelona, on actualment ja tenim un problema de massificació turística incrementat per l'aparició d'aquests grans grups. Venen a fer negoci fàcil i ràpid aprofitant-se de l'atractiu de la nostra ciutat, de la crisi que patim, de la falta d'inspectors i de l'existència de forats legals. 

 

Esperem que aquest post hagi servit per treure la bena dels ulls a ciutadans, Administració i visitants. El pròxim cop que us plantegeu visitar una ciutat, si realment teniu interès en conèixer-la i voleu participar d'un turisme més sostenible, confieu en un guia habilitat. Algú que hi viu, que hi treballa, que hi està arrelat. Un guia local vol dir precisament això, local, un professional que ha dedicat anys de la seva vida a preparar-se per a mostrar el territori on viu. El TURISME RESPONSABLE I DE QUALITAT és el turisme en el qual tothom hi guanya com ara els treballadors, els veïns i la ciutat… i no només els empresaris sense escrúpols i sense ètica, que ni tan sol han trepitjat Barcelona.

 

 

 

 

2 comentarios

LA MARATÓ, LA REINA DE L'ATLETISME

 

La Marató és la Reina de les proves de l’atletisme, és una cursa de llarga distància de 42,195 metres, ni un de més, ni un de menys. 

 

El 23 de juny de 1894 es va decidir a París recuperar els antics Jocs de la Grècia Clàssica, adaptant-los a l’època moderna i fent-los amb caire internacional per “contribuir a la construcció d’un món millor i més pacífic” i “educar la joventut a través de l’esport, practicat sense discriminació de  cap classe i dins de l’esperit de la comprensió mútua, amistat, soidaritat i joc net”. Es va decidir que els primers Jocs Olímpics de l’Era Moderna es farien el 1896 a Grècia, i que s’anirien celebrant cada 4 anys a diferents ciutats, i seguint la idea de l’historiador Michel Bréal, es va crear la cursa de llarga distància batejada com a Marató, per homenatjar així la Grècia Clàssica i la cursa que el guerrer Filípides va haver de fer el 490aC entre Atenes i Marató per comunicar la victòria de l’exèrcit atenenc contra el persa.

Actualment homes i dones podem gaudir de recórrer aquesta distància màgica, però no sempre ha estat així, no va ser fàcil per a les dones poder participar de la festa maratoniana. El 1967 l'intrèpida Katherine Switzer es va inscriure a la Marató anual de Boston com a KV Switzer, per no aixecar sospites del seu sexe, ja que la prova estava reservada als homes. Va creuar la línia de sortida amb el seu dorsal, el 261, i quan a mitja cursa un dels jutges va veure que hi havia una dona, va intentar apartar-la, però el seu entrenador i el seu promès, que també corrien, l’hi ho van impedir, i no sense entrebancs, va poder continuar fins a la meta, acomplint els 42,195 metres. 

 

Diumenge 12 de març de 2017 celebrem la 39a edició de la Marató de Barcelona.

Com va arribar a celebrar-se la Marató a casa nostra?

 

Ramon Oliu, un enginyer instal.lat als Estats Units, on, als 47 anys va començar a córrer pels beneficis i el plaer que li aportava, corria habitualment pel carrer, i es va aficionar a fer anualment la Marató de Nova York. El 1977 va arribar a Barcelona i va seguir amb la seva afició deixant bocabadada a la gent que el veia córrer amb pantalons curts pel carrer, en aquella època només es corria per dins dels recintes esportius, i el tractaven de sonat. Oliu va voler saber on era la propera Marató que se celebraria, i va quedar decepcionat en saber que aquí no n’hi havia cap, a part de la del Campionat d’Espanya, que era per a professionals. No es va conformar i va trobar la gent adequada per finalment crear la Comissió Marathon Catalunya, i posar fil a l’agulla a la que seria la Primera Marató Popular de tot l’Estat Espanyol. I justament va ser el 12 de març de 1978, per falta de permisos a Barcelona, que 185 corredors van participar a la 1a Marató popular feta a Palafrugell, fent un recorregut pel Baix Empordà. El 1979 tampoc no es van aconseguir els permisos per portar la prova a la capital catalana i es va haver de tornar a celebrar a la població empordanesa, aquest cop amb una participació de 308 corredors. 

 

Va ser el 1980 que Barcelona va accedir a fer la Marató, i s’hi van inscriure 956 persones. Narcís Serra, alcalde en aquell moment de la ciutat, va donar el tret de sortida al costat del tinent d’alcalde Pasqual Maragall, al mateix temps que es va donar una canonada des del Castell de Montjuïc, la sortida va ser tan espectacular, que sembla que va ser en aquell moment que als dos polítics se’ls va posar la idea al cap de celebrar uns Jocs Olímpics. En les primeres edicions però, els carrers no estaven tallats al trànsit, i de vegades els corredors havien d’esperar la senyal dels urbans per a poder continuar la cursa. L’any 1984, quan Barcelona va sortir com a candidata als Jocs Olímpics, que l’increment de participants a la Marató es va disparar, sobretot dels corredors internacionals. 

La Marató de Barcelona va tenir també l’honor, l’any 1995, de ser la primera cursa en què es va utilitzar el Xip, una rodoneta de plàstic que es col.loca a la sabatilla i serveix per a cronometrar el temps exacte que un corredor tarda entre la sortida i la meta. El xip també permet saber el nombre exacte de corredors que surten, i per tant, els abandonaments reals que hi ha durant la prova. Actualment és difícil concebre una cursa atlètica sense utilitzar el xip.

Una setmana abans de la prova, apareix a Barcelona una línia blava que ressegueix el recorregut exacte de la cursa, és la línia que confirma oficialment que el recorregut té 42 quilòmetres i 195 metres. El recorregut vol ser el màxim d’atractiu possible, i esdevé un alicient pel corredor local per poder passar per davant dels llocs més emblemàtics de la seva ciutat, com per als corredors de fora que poden conèixer la ciutat des d’una perspectiva que no podran conèixer cap altre dia. Tant és així, que la meitat dels 20.000 inscrits que té actualment la prova són estrangers, fent de la Marató un dels esdeveniments que posiciona Barcelona com a ciutat turística.

 

Mariona Cairó

Membre de l'AGUICAT

 

2 comentarios

DIA INTERNACIONAL DEL GUIA 2017

 

 El 21 de febrer del 1985 es va crear la Federació Mundial d'Associacions de Guies de Turisme (WFTGA, World Federation Tour Guide Association). Des d'aleshores, cada any milers de guies de turisme de tot el món, orgullosos i compromesos amb la nostra professió ho celebrem donant a conèixer la nostra feina, reivindicant les bones pràctiques al sector, i sobretot, treballant!

Aquest 21 de febrer ha estat el primer amb l'AGUICAT plenament activa, i no hem volgut faltar a la cita. Dos dies abans, el 19 de febrer, vam oferir visites guiades gratuïtes a 6 localitats catalanes: Begur, Sant Feliu de Guíxols, Girona, Montserrat i Barcelona (4 visites diferents), amb un total de 540 participants inscrits (100% de places plenes des de dos dies abans!). Van ser visites diferents a l'activitat revindicativa del passat 6 dagost; els guies som els primers a qui ens agrada explicar coses diferents a cada ocasió!

Un cop més, volem agrair sonorament l'èxit a diversos col.lectius:

En primer lloc, als 38 guies i coordinadors que van decidir dedicar aquest diumenge al matí d'oci o de feina remunerada a l'activisme per la nostra professió. Estem convençuts que només sumant esforçant-nos serem capaços de mostrar i fer valorar la nostra vàlua i singularitat.

En segon lloc, a les empreses Fabulor, Vox i BGB que, un cop més, ens han cedit gratuïtament els seus radioguies per poder mostrar als veïns com ens agrada treballar: en grups petits, silenciosament, sense pressa i amb clients interessats.

En tercer lloc, als centenars de persones que vau assistir-hi, i també a les que vau demostrar l'interés més tard i ja no vau trobar plaça. Segur que farem alguna nova acció i tindreu l'oportunitat de passejar amb nosaltres.

I en quart lloc, però igual d'important, als mitjans de comunicació que us en vau fer ressò: a Rac1, Time Out, Betevé, El Periódico de Catalunya, Betevé ràdio, Cope Catalunya i també diversos mitjans digitals i particulars que us n'heu fet ressò a través de les xarxes socials.

Als qui ens vulgueu acompanyar i/o donar suport en futures accions, us demanem que ens seguiu a Facebook i/o Twitter. Més d'hora que tard sortirem de nou al carrer a reivindicar un turisme responsable i regulat. Perquè en seguim ben convençuts: GUIA HABILITAT, TURISME DE QUALITAT.

 

Joan Coll

Vicepresident de l'AGUICAT

0 comentarios

UNA JORNADA DALINIANA

El fred ja és aquí i poc o molt, el nombre de visitants baixa. El temps lliure que tenim els guies turístics no és només per descansar. L'aprofitem per formar-nos, preparar visites i conèixer als companys. A vegades són unes hores visitant un monument o indret, a vegades fent un curs sobre un artista concret, o assistint a una formació per controlar la veu i així no forçar-la i poder evitar l'ús d'altaveus tant com sigui possible. La darrera formació que hem fet, gràcies a la proposta i ajuda d'un associat aguicatenc i al grup de formació, l'hem dedicat a Dalí i ha ocupat un dia sencer a Figueres i a Púbol. 

Salvador Dalí va decorar l'antic Teatre de Figueres per convertit-lo en l'objecte surrealista més gran del món. No es pot percebre en fotografies la quantitat d'objectes que hi va col·locar, per això preferim mostrar-vos-en detalls. Pintures, tapissos, joies i qualsevol altre tipus d'objecte que us pugui passar pel cap, pot ser trobat allà.

El castell de Púbol va ser un regal de Dalí a Gala i més tard va ser motiu perquè el Rei Joan Carles I li creés el títol de Marquès de Púbol. 

Malgrat ser en zones poc centrals de Catalunya, molts turistes adapten el seu viatge per poder-hi anar. Vosaltres coneixeu el Teatre-Museu Dalí de Figueres? I el Castell de Púbol? Si encara no els coneixeu, aquí teniu algunes imatges per fer-vos venir ganes de dedicar-li un cap de setmana. I si voleu, per descobrir-los a fons us recomanen fer-ho de la mà d'un Guia de Turisme habilitat per la Generalitat de Catalunya. 

0 comentarios

ELS GUIES I EL DIA MUNDIAL DEL TURISME

sopar de les estrelles, dia mundial del turisme
Begoña Blanco i Agnès Rodriguez al photocall del Sopar de les Estrelles

Avui fa una setmana, el dia 27 de setembre, va ser el Dia Mundial del Turisme i, per tal de celebrar-lo, s'havia organitzat el "Sopar de les Estrelles", on tant polítics com empresaris i treballadors del sector turístic van poder assistir. Nosaltres també ho vam fer, des de dos fronts. El primer, l'institucional, amb la presidenta de l'AGUICAT, Begoña Blanco, i la companya Agnès Rodriguez assistint al sopar per explicar a la resta d'assistents la nostra proposta de turisme responsable i de qualitat.

 

Leer más 0 comentarios

GRÀCIES

 

Quan vam decidir ajuntar forces a l'AGUICAT, una de les raons més importants que ens hi va empènyer fou la que ens coneguessin els veïns d'arreu de Catalunya. I aquest darrer dissabte 6 d'agost els guies de l'AGUICAT vam realitzar les primeres visites gratuïtes adreçades als veins de Catalunya per tal de fer-nos conèixer, compartir idees per millorar la convivència entre visitants i veïns, i així reivindicar el turisme de qualitat. 

 

Fa un mes, quan ho preparàvem, no sabíem quina seria la resposta dels nostres veïns. Voldran passejar pels carrers que alguns senten que ja no són seus? Tindran curiositat per descobrir potser alguna cosa que no sabien de casa seva? 

Ahhhh... però teníem "un as amagat a la màniga": teníem els companys encarregats de l'organització, els millors que podíem tenir. Van ser dies i hores preparant un esdeveniment que mobilitzaria unes 400 persones i uns 30 guies a 5 ciutats diferents Girona, Lleida, Tarragona, Reus i Barcelona!!! Una feinada!!!. Totes les vistes s'oferirien en català i castellà, i fins i tot, una en llenguatge de signes. 

 

Primer vam tenir la resposta de tots els guies que es van oferir a ajudar. Tots, tant els associats a l'AGUICAT com els associats a la resta d'associacions. Ja teníem un pilar fet.

Les notes de premsa i l'ajuda dels companys van fer que el Periódico ens fes un article d'una pàgina sencera. Ens van ajudar a difondre'l la Xarxa Ciutat Vella, l'ABTS, l'Associació Catalana de Professionals del Turisme (ACPT), el bloc "La cultura no val res" i els nostres amics i companys a través de les xarxes socials, a més d'entrevistes a mitjans com COPE, RAC105, SER.

Aquí podeu veure els vídeos de les televisions que ens van seguir durant aquell dia.

Informatius TVE (a partir del minut 7:04)

BTV

Canal Reus TV

 

Llavors va passar el que volíem amb tot el nostre cor, totes les visites es van omplir. Ho havíem aconseguit!!! 

 

El dia 6 ja era aquí, tots llestos amb la nostra "xapa" lluint el lema GUIA HABILITAT = TURISME DE QUALITAT. Els veïns vau començar a arribar, els mitjans també, BTV al Gòtic, TV3 al Passeig de Gràcia (una llàstima que després de seguir-nos durant tota la visita i fer-nos entrevistes, des d'Informatius no s'hagi decidit publicar el reportatge, gràcies de totes maneres a les professionals que vam tenir el plaer de conèixer), TVE al Park Güell, i també a les altres ciutats hem tingut ressò.

 

Vam poder gaudir d'aquests espais magnífics que ens han llegat els nostres avantpassats en grups petits, d'un màxim de 15 persones, i utilitzant el sistema de radioguies (cap impacte acústic en l'entorn), sistema que molt amablement ens va cedir Fabulor i Vox.

 

Va ser tot un repte per als guies habilitats poder transmetre els nostres coneixements i mostrar alguna novetat de les nostres ciutats als veïns i veïnes, molts d'ells i elles grans experts en la matèria. De fet, nosaltres també vam aprendre molt.

 

El nostre objectiu era fer conèixer aquesta feina que tant estimem. Que descobríssiu qui som i a quins reptes ens enfrontem. Esperem haver-ho aconseguit i tenir el vostre recolzament si les institucions decideixen que la nostra habilitació i estudis ja no tenen cap valor. Ajudeu-nos a reclamar al Departament de Turisme que torni a habilitar guies a Catalunya, que els nostres joves tinguin el mateix estatus que molts altres arreu d'Europa on encara creuen en l'habilitació de guia de turisme. 

Som els professionals que Catalunya necessita per tenir un turisme Responsable i de Qualitat

Estem convençuts que mai oblidarem el 6 d'agost de 2016!!! Gràcies a tots els que ho vau fer possible.

 

Bon estiu a tothom i fins la propera.

 

Begoña Blanco i els organitzadors del 6 d'agost

0 comentarios

ENTREVISTA A FONS RNE 5

A poc a poc i bona lletra. Aquesta frase tan nostrada explica la manera que tenim de treballar a l'AGUICAT. Per això ens encanta quan tenim l'oportunitat d'explicar-nos amb temps a través dels mitjans de comunicació.

Fa uns dies RNE 5 Todo Noticias va entrevistar-me durant gairebé 12 minuts! Una gran sort, que va en consonància amb la responsabilitat de parlar en nom d'un col•lectiu tan ric i divers com el nostre.

Escolteu-la sense pressa i, si us sembla oportú, feu-ne difusió, si us plau!

 

Joan Coll

Vicepresident de l'AGUICAT

 

PD: Si us ho vau perdre, aquí trobareu l'entrevista, també pausada, que fa uns mesos ens va fer l'Ernest Cañada d'Alba Sud a la Resi, a la Begoña i a mi mateix. 

 

0 comentarios

CURS DE VEU

formació AGUICAT curs de veu Marta Montiel
Guies participants al curs de veu amb la Marta Montiel

Quan pensem en un guia sempre ens vénen al cap els coneixements que ha d'adquirir, el temps dedicat a preparar les visites però sovint ens oblidem d'un aspecte essencial. Per a un guia és indispensable, sense cap mena de dubte, la veu.

És per aquesta raó que l'AGUICAT ha impulsat una sessió de veu per a guies, impartida per l'especialista en veu i actriu Marta Montiel, per tal que siguem tots conscients dels mals hàbits que podem anar adquirint a l'exercir la nostra professió i també de la realitat que ens envolta. I és que les condicions de treball no són sempre les que voldríem: les visites guiades solen ser, en bona part, al carrer i l'espai públic obert té l'inconvenient del soroll, ja sigui de trànsit, d'obres, ambulàncies...

Ser conscient del nostre aparell fonador, així com aprendre a mantenir una bona postura corporal i una bona respiració mentre fem el nostre discurs davant del grup és essencial. I poder projectar la veu de manera correcta i afectant tan poc com sigui possible les cordes vocals no és una tasca fàcil. Si, a més, hi afegim el soroll que tenim com a "música de fons", encara esdevé més difícil usar la veu de manera correcta. Us imagineu un guia afònic? 

Mitjançant aquest curs hem pogut aprendre quins són els nostres hàbits corporals mentre parlem al nostre públic, i hem pres consciència dels mals hàbits que tenim, ja sigui reconeixent-los en nosaltres mateixos o veient-los en els nostres col·legues. Si les nostres explicacions no arriben a l'oient perquè no sabem projectar la veu de manera correcta, la nostra feina perd la seva raó de ser.

La veu és el nostre tendó d'Aquil·les. Però el podem enfortir. D'això es tracta. 

Va ser un curs divertit on vam veure canvis importants en només unes hores. Davant de l'èxit rotund del curs, programarem en un futur proper més sessions de formació de la veu.

 

Sílvia Company

Grup de Formació de l'AGUICAT

Leer más 0 comentarios

VISITA A LA CASA DE LA SEDA

Leer más 0 comentarios

ENTREVISTA AGUICAT

Aguicat va fent camí per explicar qui som i que volem.

Gràcies a la nostra associada, la Resi, l'Ernest Cañada ens va fer una entrevista a en Joan, la Resi i a mi, la Bego.

L'Ernest coordina Alba Sud una associació fundada el 2002, especialitzada en investigació i comunicació.  "ALBA SUD pretén millorar les estratègies de comunicació social i aprenentatge compartit al voltant de processos de canvi social en el terreny del desenvolupament al voltant de tres àmbits estratègics: el Turisme Responsable, el Treball Just i els Béns Comuns de la Terra." 

Va ser una xerrada molt interessant on tant ell com nosaltres vam intercanviar opinions, i ens va ser de gran ajuda per tenir una nova visió de com es veu el nostre col·lectiu. 

És una entrevista on parlem de qui som, expliquem la figura del guia habilitat, com ha sorgit l'AGUICAT, i a quins reptes ens enfrontem. 

Convidem a tots els més actius a les xarxes socials a fer resò d'aquesta entrevista. Ho podeu fer des del Blog Alba Sud o des d'el Twitter.

Bego Blanco
Presidenta de l'AGUICAT
0 comentarios

GIRONA EN TEMPS DE FLORS

L'AGUICAT vol promoure el turisme responsable i de qualitat, i us convida a passar-vos per Girona a veure les flors i els seus monuments.
Catedral de Girona en temps de flors

Any rere any, des d'en fa seixanta-un, Girona es vesteix de gala per convidar a tothom a celebrar l'arribada de la primavera d'una manera única al món. 

La primera edició i exposició va ser al Teatre de Girona l'any 1954 i va ser només un cap de setmana. Tot i l'èxit, no es va repetir fins al cap de dos anys i per això el 1956 es considera la primera edició. 

A partir del 1958 la zona decorada va ser el Monestir romànic de Sant Pere de Galligants on hi va continuar fins al 1985, any en el qual es traslladà a Sant Domènec, actual edifici de la Universitat de Girona. 

 

 

 

Va ser l'any 1992 quan tot el barri vell es va convertir en protagonista i el 1993 el poeta Josep Tarrés creà el lema "Girona Temps de Flors". Aquell mateix any va ser la primera vegada que es van obrir propietats privades i es va marcar un itinerari a seguir. 

Els habitants de la ciutat s'afegeixen a la festa decorant aparadors i participant en concursos de fotografia.

 

Agnès Rodriguez

Creadora de continguts de l'AGUICAT

0 comentarios

UN PAS MÉS

Hola a tots i totes,

 

Ja tenim els resultats de les Eleccions al Consell de Turisme i Ciutat, estem contents i tristos alhora. Contents perquè hem aconseguit 7 vots, som la 10ª associació de les que han aconseguit vots. No està gens malament, sobretot tenint en compte que ningú ens coneixia fa 3 mesos. I tristos perquè només formen part del Consell les 6 entitats més votades. La més votada ha estat la Cambra de Comerç amb 37 vots, no hi podíem pas competir amb les que han quedat per sobre nostre. Òbviament segons el nostre parer, potser no és massa transversal la composició, ja que ni l'AGUICAT ni l'APIT formen part del Consell, però tenim la paraula d’Associacions que ens han votat, de que podem contactar-hi, i fer-los servir d'altaveu de les nostre idees. Això ens reconforta i vol dir que força gent té ganes de treballar amb i per nosaltres. 

Aquí podeu veure els resultats

De totes maneres la porta no està tancada, hi haurà grups de treball on segurament podrem participar. I tenim la promesa d'aquestes altres Associacions d'oferir la seva ajuda. Realment han complert la seva paraula fins ara , ja que hem rebut vots, això vol dir que les que ens van i vam contactar, ens han votat. Aquestes votacions eren per escollir les entitats del Plenari del Consell de Turisme i Ciutat, l’òrgan consultiu on hi arribaran les propostes que s'hauran treballat als grups de treball. Allà és on nosaltres serem i anirem fent feina. 

Moltes gràcies a tots els Associats que vau fer campanya electoral amb nosaltres!!!!!!!!

 

Bego Blanco

Presidenta de l'AGUICAT

0 comentarios

PROPER OBJECTIU: Consell Turisme i Ciutat

Un dels projectes en els quals hem estat treballant aquests dies, ha estat el de presentar la nostra Candidatura al Consell de Turisme i Ciutat de Barcelona, una eina que servirà per tenir a tots els sectors de la ciutat asseguts a una mateixa taula i on tots ens podrem conèixer millor. Estem totalment convençuts, que serà una gran eina de cohesió i de treball en equip.

L'1 d'abril va començar el procés d’Exposició de Candidatures, l'AGUICAT és una de les 14 candidates dins del grup “Turístic i empresarial”. Aquesta exposició de candidatures acaba el dia 17 d’Abril. I des del dia 18 fins al 22 cada candidatura podrà votar, a vàries candidatures del seu mateix sector. Podeu veure totes les candidatures del nostre sector fent click aquí.

Del resultat d’aquesta votació en sortiran les 6 entitats escollides, en representació del món Turístic i Empresarial, que entraran a formar part del Consell de Turisme i Ciutat.

No ens queda cap altre remei que esperar al dia 22, patirem una mica, però estem convençuts que sigui quin sigui el resultat, serà positiu.

Per a AGUICAT seria un pas més en el reconeixement i la divulgació de la gran feina que fem els guies turístics habilitats, aportarem el nostre coneixement de la ciutat de Barcelona, de tots els agents implicats en el Turisme, i sobretot les ganes d’ajudar, de donar idees, de fer Barcelona encara millor per a tots els que hi vivim i hi treballem, creiem que podem ser de gran ajuda dins d’aquest consell.  

El vídeo de la Candidatura havia de ser com a màxim de 1,30 minuts. Aprofitem que tenim el nostre blog perquè tothom pugui veure la versió ampliada, amb les escenes eliminades.

 

Bego Blanco

Presidenta de l'AGUICAT i protagonista del vídeo


1 comentarios

US PRESENTEM... EL GRUP DE FORMACIÓ!

Aquí les teniu, reunides per facilitar que els guies de l'AGUICAT siguem els més formats.
Primera reunió del grup de Formació

I seguim en marxa consolidant els grups de treball. Ara li ha tocat al grup de Formació poder reunir-se davant d'una bona tasseta de cafè, ideal per fer "team building". Després d'aquesta primera reunió, hem decidit desenvolupar feina en cinc àmbits diferents:

  1. Desenvolupament professional del guia
  2. Gestió financera
  3. Mentoring
  4. Visites a monuments, museus i d'altres
  5. Biblioteca virtual

Estem amb moltes ganes de fer coses i esperen que us hi engresqueu, ja sigui per ajudar-nos en l'organització de tallers i visites, així com en la participació de les activitats organitzades. Si directament voleu formar part d'aquest grup, envieu un e-mail aquí.

 

Lídia Santiago, coordinadora del Grup de Formació

 

 

 

 

0 comentarios

JA EN SOM UN BON GRAPAT

En aquestes setmanes han passat força coses interessants per a la nostra professió com ara la celebració del Dia Internacional del Guia, hem realitzat les primeres reunions d’alguns grups de treball, i ja hem tingut la primera reunió institucional com a AGUICAT. Tenim més reunions previstes per a les següents setmanes i per això és fonamental que en formeu part i ens ajudeu en la mesura que pugueu.

Reunió del passat dia 3 de març de 2016.
Moment de la reunió del Grup de Comunicació

Un dels grups de treball que ja s’ha reunit és el grup d’intrusisme i qualitat. És necessari conèixer i tenir una visió força acurada sobre com es gestionen els free tours per poder actuar de la millor manera. Gràcies a unes denúncies fetes per alguns guies l’any passat a títol individual, es va veure que es poden obtenir resultats força bons. Aquest tema és força delicat i cal treballar-hi sobre una base ferma i amb passos meditats. Ara bé, ens hi hem de posar de valent perquè aquestes iniciatives proliferen. No ens podem aturar.

 

El grup de comunicació també s’ha reunit i ja s’han començat a fer recerques sobre la situació de la nostra professió arreu. L’objectiu és buscar bones i males pràctiques i intentar trobar solucions adequades a la nostra realitat. Aquí ens anirà bé qualsevol aportació que ens pogueu fer arribar (fotos de cartells, lleis, documents, fulletons, etc. que hàgiu pogut trobar de viatge a qualsevol lloc del món i que facin referència a la nostra professió). Ens ho podeu enviar directament al grup de Comunicació i ho utilitzarem per fer més pressió a les nostres institucions.

Leer más 1 comentarios